Uploaded image for project: 'Ambari'
  1. Ambari
  2. AMBARI-17626

Blueprint registration step uses wrong format for property-attributes in Configuration

    XMLWordPrintableJSON

    Details

    • Type: Bug
    • Status: Resolved
    • Priority: Major
    • Resolution: Fixed
    • Affects Version/s: trunk
    • Fix Version/s: trunk
    • Component/s: blueprints
    • Labels:
      None

      Description

      Blueprints make use of a population strategy in the registration step to create JSON objects for properties and property-attributes. These properties and property-attributes get stored in the database (DB) in the "clusterconfig" table under "config_data" and "config_attributes" respectively. Format of these JSON objects is critical as the UI parses these objects assuming them to be in a certain format.

      At present property-attributes like "final" get stored in "clusterconfig" table in the format shown in attachment "original_cluster_used_to_create_blueprint.tiff".
      i.e. "final":

      {"attr1":"val1", "attr2":"val2"}

      When a new cluster is to be installed using a blueprint, after the blueprint is registered and the new cluster is installed using the registered blueprint, the format of "property-attributes" is as shown in attachment
      "cluster_with_defect_installed_from_blueprint.tiff".
      i.e. "attr1":

      {"final":"val1"}

      , "attr2":

      {"final":"val2"}

      , "final":

      {"attr1":"val1", "attr2":"val2"}

      The population strategy is responsible for the "attr1":

      {"final":"val1"}

      and "attr2":

      {"final":"val2"}

      .
      The reason for "final":

      {"attr1":"val1", "attr2":"val2"}

      is because of a merge with the Parent Configuration during blueprint registration. This Parent Configuration comes from Stack using the XML files of the service properties. Because of this "final" attribute, the UI still shows the properties correctly and hence it went undetected.

      Proposed fix involves correcting the population strategy so that the attributes are placed in the correct format. After the fix, the new cluster installed via blueprint shows "property-attributes" as shown in attachment
      "cluster_with_fix_insatlled_from_blueprint.tiff"
      i.e. "final":

      {"attr1":"val1", "attr2":"val2"}

        Attachments

        1. AMBARI-17626.patch
          5 kB
          Keta Patel
        2. AMBARI-17626-July08.patch
          9 kB
          Keta Patel
        3. cluster_with_defect_installed_from_blueprint.tiff
          341 kB
          Keta Patel
        4. cluster_with_fix_insatlled_from_blueprint.tiff
          316 kB
          Keta Patel
        5. original_cluster_used_to_create_blueprint.tiff
          317 kB
          Keta Patel

          Issue Links

            Activity

              People

              • Assignee:
                patelket@us.ibm.com Keta Patel
                Reporter:
                patelket@us.ibm.com Keta Patel
              • Votes:
                0 Vote for this issue
                Watchers:
                3 Start watching this issue

                Dates

                • Created:
                  Updated:
                  Resolved: