Directory Studio
  1. Directory Studio
  2. DIRSTUDIO-450

Directory Studio hangs when connecting to OpenDS 1.2.0-RC1 server

    Details

    • Type: Bug Bug
    • Status: Closed
    • Priority: Major Major
    • Resolution: Invalid
    • Affects Version/s: 1.3.0
    • Fix Version/s: None
    • Component/s: studio-connection
    • Labels:
      None
    • Environment:
      Windows XP
      Java 6 u11

      Description

      Apache Directory Studio hangs when attempting to connect to an OpenDS 1.2.0-RC1 directory server. The progress bar on the open connection dialog box stop after seven green bars appear. The log from the OpenDS server shows:

      [22/Jan/2009:12:26:33 -0700] CONNECT conn=12 protocol=LDAP+TLS
      [22/Jan/2009:12:26:33 -0700] BIND REQ conn=12 op=0 msgID=1 type=SIMPLE dn=""
      [22/Jan/2009:12:26:33 -0700] BIND RES conn=12 op=0 msgID=1 result=0 authDN="" etime=0
      [22/Jan/2009:12:26:33 -0700] SEARCH REQ conn=12 op=1 msgID=2 base="" scope=baseObject filter="(objectClass=*)" attrs="subschemaSubentry"
      [22/Jan/2009:12:26:33 -0700] SEARCH RES conn=12 op=1 msgID=2 result=0 nentries=1 etime=1
      [22/Jan/2009:12:26:33 -0700] SEARCH REQ conn=12 op=2 msgID=3 base="cn=schema" scope=baseObject filter="(objectClass=subschema)" attrs="createTimestamp,modifyTimestamp"
      [22/Jan/2009:12:26:33 -0700] SEARCH RES conn=12 op=2 msgID=3 result=0 nentries=1 etime=11
      [22/Jan/2009:12:26:33 -0700] SEARCH REQ conn=12 op=3 msgID=4 base="cn=schema" scope=baseObject filter="(objectClass=subschema)" attrs="objectClasses,attributeTypes,ldapSyntaxes,matchingRules,matchingRuleUse,createTimestamp,modifyTimestamp"
      [22/Jan/2009:12:26:34 -0700] SEARCH RES conn=12 op=3 msgID=4 result=0 nentries=1 etime=1074

      After shutting down Directory Studio, the following shows up in the server log:

      [22/Jan/2009:12:36:41 -0700] ABANDON REQ conn=12 op=4 msgID=5 idToAbandon=4
      [22/Jan/2009:12:36:41 -0700] ABANDON RES conn=12 op=4 msgID=5 result=119 etime=0
      [22/Jan/2009:12:36:41 -0700] UNBIND REQ conn=12 op=5 msgID=6
      [22/Jan/2009:12:36:41 -0700] DISCONNECT conn=12 reason="Client Unbind"

        Activity

        Steve Vandenburgh created issue -
        Hide
        Stefan Seelmann added a comment -

        Sounds similar to two other issues: DIRSTUDIO-369 and DIRSTUDIO-414. It occurs when reading the Schema entry over TLS from OpenDS.

        Show
        Stefan Seelmann added a comment - Sounds similar to two other issues: DIRSTUDIO-369 and DIRSTUDIO-414 . It occurs when reading the Schema entry over TLS from OpenDS.
        Hide
        Steve Vandenburgh added a comment -

        Studio works correctly when connecting over clear-text or when using startTLS. It only hangs when connecting via SSL directly.

        Show
        Steve Vandenburgh added a comment - Studio works correctly when connecting over clear-text or when using startTLS. It only hangs when connecting via SSL directly.
        Hide
        Steve Vandenburgh added a comment -

        Opps, spoke too soon. Connection now works over SSL too. Once the schema was read over the clear-text connection, looks like it was cached. Studio only re-reads it if its changed.

        Show
        Steve Vandenburgh added a comment - Opps, spoke too soon. Connection now works over SSL too. Once the schema was read over the clear-text connection, looks like it was cached. Studio only re-reads it if its changed.
        Hide
        Stefan Seelmann added a comment -

        I just repeat Patrick's comment on DIRSTUDIO-369:

        -------------------------------------------------------------------
        please have a look to

        https://opends.dev.java.net/issues/show_bug.cgi?id=3526

        the workaround seams to work

        ......
        Using Apache Directory Studio, when creating new connections to the LDAP server
        with SSL, it hangs on 14%. Then if I press cancel and try to use the newly
        created connection it connects ok (this works every time, and is a good way of
        seeing the bug happening).

        Show
        Stefan Seelmann added a comment - I just repeat Patrick's comment on DIRSTUDIO-369 : ------------------------------------------------------------------- please have a look to https://opends.dev.java.net/issues/show_bug.cgi?id=3526 the workaround seams to work ...... Using Apache Directory Studio, when creating new connections to the LDAP server with SSL, it hangs on 14%. Then if I press cancel and try to use the newly created connection it connects ok (this works every time, and is a good way of seeing the bug happening).
        Stefan Seelmann made changes -
        Field Original Value New Value
        Resolution Invalid [ 6 ]
        Status Open [ 1 ] Resolved [ 5 ]
        Pierre-Arnaud Marcelot made changes -
        Status Resolved [ 5 ] Closed [ 6 ]

          People

          • Assignee:
            Unassigned
            Reporter:
            Steve Vandenburgh
          • Votes:
            1 Vote for this issue
            Watchers:
            1 Start watching this issue

            Dates

            • Created:
              Updated:
              Resolved:

              Development